BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ / HORTICULTURE DEPARTMENT
Bölümümüz
lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim vermekte olup, bahçe bitkileri ile
ilgili temel bilimsel ve uygulamalı araştırmalar yürütmektedir. İçinde
bulunulan bölge araştırmaların çeşitliliğine olanak sağlayan geçit ekolojisine
sahiptir. Bu ekolojinin sağladığı avantaj bahçe bitkileri yetiştiriciliği açısından
değerlendirilmektedir.
Bölüm
çalışmalarında bahçe bitkileri tarımının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi
amacıyla modern yetiştirme tekniklerinin bölgeye kazandırılmasına ve yeni
meyve-sebze tür ve çeşitlerinin tanıtımına öncelik verilmektedir. Bu çalışmalardan
birisi olan Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Merkezi’nde (SEKAMER) damla sulama
ile sulanan modern bahçelerde yeni meyve tür ve çeşitleri üzerinde araştırmalar
sürmektedir. Buradaki çalışmalar Bodur Elma Yetiştiriciliği, Ceviz Adaptasyonu
ve ıslahı, Sulu Koşullarda Antepfıstığı Tarımı, Bodur Kiraz Anaçları, Yeni
Badem Çeşitleri, Şeftali ve Nektarin Tarımı, Çilek Yetiştiriciliği, Üzümsü
Meyveler gibi çok çeşitlidir. Üniversitenin kendi kaynakları yanında, TAGEM,
DPT ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bu araştırmalarla yöredeki meyveciliğin
çeşit ve tür bakımından zenginleşmesine katkıda bulunulmaya başlanmıştır.
Sebzecilik
ve bağcılık konularında da benzer çalışmalar sürdürülmektedir. Bölgenin
örtüaltı sebze yetiştiriciliği potansiyelini inceleyen çalışmalar tamamlanmış
olup Kahramanmaraş ekolojisinin seracılık açısından önemi ortaya konmuştur.
Yörenin önemli ürünü olan kırmızı biberin sorunlarıyla ilgili olarak klasik ve
biyoteknolojik yöntemlerle araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca, yöreye uygun yeni
sebze tür ve çeşitleri üzerinde araştırmalar devam etmekte olup, son yıllarda
önem kazanan organik yetiştiricilik de Bölüm çalışmalarına dahil edilmiştir.
Bölüm
araştırmaları, önemli sebze ve meyve tüketim merkezlerinin ortasında yer alan
Kahramanmaraş ve yöresinin sahip olduğu üretim potansiyelinin
değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Bölüm çalışmalarını yakından izleyerek katkıda bulunan bölüm öğrencileri de
laboratuvar çalışmaları, arazi uygulamaları, ve bitirme tezleriyle özelleşmek
istedikleri konulardaki deneyimlerini artırmaktadırlar. Bahçe bitkileri
tarımının bilimsel temellerini öğrenen, sahip olunan potansiyel hakkında
bilgilenen ve girişimci olmaya özendirilen bölüm öğrencilerinin geleneksel
yetiştiriciliğin hakim olduğu bu yörede modern bahçe tarımının öncüleri
olmalarına çalışılmaktadır.
HORTICULTURE DEPARTMENT
Department of Horticulture has been conducting
applied and basic research studies on horticulture along with its educational
activities at undergraduate and graduate level. Kahramanmaraş region has a transition climate which makes the
Department diversify its research works. The advantage of this climate has been
closely evaluated on horticultural basis.
The main activities of the
Department of Horticulture consist of introduction of modern growing techniques
and of new fruit and vegetable cultivars for improved horticultural production.
The “Nut Fruits Research
Center ” (SEKAMER) is
conducting the adaptation and breeding research on walnut, pistachio and
almond. Also, various experiments on
temperate fruit species with newer cultivars are being carried out. These
include size controlled cherry
rootstocks, dwarf apple growing, new peach and nectarine cultivars, strawberry
culture, small berries and the like. These research activities, supported by
the University as well as other sources including Turkish Scientific Council
and Ministry of Agriculture, has recently been contributing to the improvement
of fruit culture in the region.
Research activities are also being
conducted on vegetables. The potential of protected vegetable culture of the
region has been investigated. The importance of greenhouse vegetable culture of
the Kahramanmaras ecology was put forward. Research studies on the several
aspects of red pepper are being conducting either by conventional or tissue
culture techniques. Research on newer vegetable cultivars and adaptation works
are continuing. Recently, organic growing techniques have been included in the
activities of the Department.
The prevailing activities of the Department of
Horticulture contributes to the utilization of the production potential of Kahramanmaras
city and its neighborhood, which are located at the crossroads of the huge
consumption centers. Horticulture students nurtured with laboratory work, field
practices and graduate thesis throughout their educational period are gaining
professional experience in specialized horticultural fields. Horticulture
students with sufficient scientific knowledge and enterprising sense are expected to be the pioneers of
modern horticultural production in the region.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder